Hírek

Április 8
írta: ksztm | 15:19

Események

KeSzeCsüSzoVa
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Hivatkozások

Művelődési központ

Épület története

A régi iparosköri székház 1901-ben került a kör tulajdonába. Később a helyén emelték fel új székhelyüket az új Iparos székházat, a mai Művelődési Központ épületét. A házat Tomonitzka József képesített kunszentmártoni kőművesmester tervezte, Beleznay Ferenc műbútorasztalos készítette az ajtókat, ablakokat, a homlokzatot Bozsik Kálmán világhírű keramikus nagyméretű kerámiái díszítették.

1927 februárjában kezdték meg az építkezést és 1927. szeptember 18-án avatták fel az épületet. Hangulatos, 300 fő befogadására alkalmas színházterme a színpaddal együtt a Tiszántúl egyik legmodernebb és legszebb épületévé tette a maga korában.

Az Iparos székházban gazdag és színes kulturális élet zajlott. Helyet kaptak a különböző szervezetek, intézmények rendezvényei, szórakozási alkalmai is. Az ügyviteli munkára az udvarban álló szolgálati lakás melletti irodahelyiség szolgált 1957-ig.

1945-ben az állam átadta az intézményt a szakszervezeteknek, majd a MEDOSZ-nak, s fenntartását az Állami Gazdaság körébe rendelte. Az 1960-as évektől községi, majd járási tanácsi fenntartás alá került 1990-ig Járási Művelődési Központ intézményi besorolással.

Az Iparos székházat napjainkig többször felújították, korszerűsítették a fenntartó tanácsi szervek. Feladata ma is a város lakóinak, különböző intézményeinek, szervezeteinek művelődési és szórakozási igényeit szolgálni, kulturális értékeit bemutatni.

A közművelődés története

A kunszentmártoni Művelődési Központ ma az egykori Ipartestületi Székházban várja a látogatóit.

Az Ipartestület 1887-ben alakult meg. 1901-ben épületet vásároltak, amelyet székháznak rendeztek be. 1927-ben lebontották, s közadakozásból az iparosok újat építettek.

A közművelődést Kunszentmártonban Bihary István kir. tanfelügyelő szervezte meg 1920. március havában. A Népművelési Bizottság is ugyanekkor alakult meg, elnöke Kauten Miklós kir.vez.járásbíró lett. Az első előadásokat az akkori egyetlen alkalmas helyiségben, a Polgári Körben tartották. Itt működött az Iparos ifjak önképző köre. Az előadások tervszerűen folytak, a fiatalok színdarabokat adtak elő, melyre nagy volt az érdeklődés. Később a kísérő műsor színvonalasabb lett és kénytelen volt a bizottság alkalmasabb helyet keresni. Ekkor a Katolikus Kör adta át nagy termét. Itt komoly munka kezdődött. Az időt is jól választotta meg a rendezőség. A vasárnapi szentmise után gyülekeztek össze és hallgatták meg a tartalmas és érdekes előadásokat.

1924-ben a központi iskolában (a mai Deák iskola) is megindult a népművelődési tevékenység. Itt vezették be először a vetített- és mozgókép előadásokat. A nagy tornaterem minden alkalommal zsúfolásig megtelt. Különösen kedveltek voltak a episkóppal vetített heti híradók. „Az Iparos Kör nagytermében is tartottak igen értékes előadásokat, matinékat. De ezek az elég súlyos takarítási és fűtési költségek miatt megszűntek.” Zeller Ferenc tanító így emlékszik vissza.

Az 1927-ben épült több, mint 300 személy befogadására alkalmas színházteremmel és sok egyéb helyiséggel rendelkező Iparos Székház a felszabadulás után a szakszervezetek kezébe került, majd a MEDOSZ birtokolta. Ekkor az Állami Gazdaság, mint patronáló szervezet biztosított anyagi támogatást. Az 1948-49-es évekre tehető, hogy az MDP a község kulturális érdekeinek szolgálatába állította az épületet, kultúrház néven.

Működésének kezdeti szakaszára jellemző az öntevékeny művészeti csoportok létrehozása. Rendezvényei járásszerte ismertté váltak. Az intézmény Járási Művelődési Otthon néven irányítója lett a községekben működő művelődési körök munkájának.

A Művelődési Központot 1998-ban másodszor is összevonták a József Attila Könyvtárral, majd 2000-ben a Bartók Béla Terem (zsinagóga) is az intézmény fenntartásába került. 2006-ban megépült a Közösségi Ház, melynek egyik részében előadótermek, másik részében pedig az új könyvtár kapott helyet.

2013. január 1-től a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ tagintézményeként folytatja működését.

A Művelődési Központ szolgáltatásai

A rendszeres kulturális programokon kívül, mely magában foglalja a zenei, irodalmi, képzőművészeti, művelődéstörténeti rendezvényeket, helyet biztosít az intézmény a különböző civil szervezeteknek, szakköröknek (Hímző szakkör, Baba-Mama Klub, Nőklub, Vöröskereszt, Horgászok, Méhészek, Mazsorett csoport, Szilver SE, jógások, zumbások). Tanfolyamok szervezésével (angol- német nyelvtanfolyam, vagyonőr, számítógép kezelői stb.) igyekszünk segíteni a helyi lakosság továbbképzését. Valamennyi korosztálynak lehetőséget biztosítunk a tartalmas szórakozásra. Gyermekszínházi-, és bábelőadásokat, táncszínházi és filharmóniai bemutatókat szervezünk az ifjúság számára, operett-, és pódium esteket, egészségügyi, történelmi előadásokat, bálakat a felnőtteknek. Képzőművészeti, építészeti, néprajzi, fotó kiállításokra várjuk az érdeklődő közönséget. Térképet, képeslapot, tájékoztatást, szállás szervezést kínálunk az ide érkező túristáknak. A helyi újságba szánt hirdetéseket szintén intézményünkben tudják feladni.

SZOLGÁLTATÁSOK / Terembérleti lehetőségek

160 m2-es színházterem:

 • színházszerűen berendezve 200 fő
  befogadására alkalmas
 • asztalokkal táncos rendezvényhez 150 fő
  befogadására alkalmas (bálak, lakodalmak)

75 m2-es előadóterem:

 • 70 fő befogadására alkalmas (előadások, termékbemutatók, tanfolyamok)
 • kiállítások rendezésére alkalmas

37 m2-es klubterem:

 • 20 fős tanfolyamok, termékbemutatók, klubfoglakozások szervezésekor megfelelő

Az intézmény 60 fős üzleti, családi rendezvény lebonyolításához szükséges eszközökkel (edények, abroszok, bútorok) rendelkezik.

A tanfolyamokhoz szükséges technikai eszközök (tábla, írásvetítő, diavetítő, vászon, projektor, laptop) biztosítottak.

 

Állandó rendezvények

A művelődési központ állandó rendezvényei
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
16:30-18:30
Mazsorett
17:30-18:30
Mazsorett
17:00-19:30
Jóga
18:00-19:30
Zumba

Keresés
Képgaléria
 • Művelődési központ
 • Óvoda
 • Művelődési központ
Névnap
2024. május 26. vasárnap,
Fülöp napja van.
Látogatók
» 2 jelenleg is aktív
» 120 látogató volt ma
» 144 látogató tegnap
» 863 a héten
» 3089 a hónapban
» 17135 az évben
» 106404 az indulás óta
EFOP-3.3.2-16-2016-00096
Facebook